اگر از باکتری ها بپرسید “اگر دوستانی دارید کجا زندگی می کنید؟” در واقع اسفنج ها بهشت باکتری ها هستند. زیرا آنها می توانستند 2 میلیارد باکتری را در هر سانتی متر مکعب از فضای خود حمل کنند. در ماه فوریه، محققان در مجله Nature Chemical Biology گزارش دادند که اسفنج ها به دلیل هوای مرطوب، قهوه و غذا، بهترین محیط فیزیکی را برای رشد باکتری ها دارند.
درست مانند انسان ها، باکتری ها نیز ترجیح می دهند با همسالان خود تعامل داشته باشند. برخی از آنها اجتماعی هستند و برخی از آنها تنهایی را ترجیح می دهند. لینگچانگ یو، محققان دانشگاه دوک و همکارانش از اینکه متوجه شدند که تمایز انواع مختلف باکتری ها می تواند بر تعاملات اجتماعی تأثیر بگذارد شگفت زده شدند.
آنها دریافتند که سطح جدایی متوسط (مشابه آنچه در یک اسفنج است) تنوع جامعه را بسیار افزایش می دهد. محققان دریافته اند که باکتری های مختلف E. coli دارای تراکم 2 تا 4.5 صفحه در هر صفحه هستند که به عنوان یک ماده ایزوله شده در محیط زیست عمل می کند. پس از 1 ساعت، تیم تحقیقاتی تعداد و نوع باکتری هایی را که در هر صفحه جمع شده بود بررسی کردند.
لینگچانگ معتقد است که هر مرحله از راه مانند مهمانی است که باکتری به طور اتفاقی وارد آن می شود. در همان زمان، ترکیبات مختلفی از باکتری ها پیدا شد و تنها باکتری های اجتماعی زنده ماندند. هر باکتری احتمالاً تنها یکی از 1.2 سوراخ است و باکتری های اجتماعی را می کشد. اما تعداد متوسطی از افراد نیز وجود دارند که به اندازه کافی خوش شانس هستند که باکتریهایی دارند که تا حد امکان میکشد.
هر گونه تضاد باکتریایی در گروهی امکان پذیر است که باکتری های موجود در جامعه را از بین ببرد. اما شاید ضد انعقاد باکتریایی در همین شرایط زنده بماند و در نتیجه تنوع حیات حفظ شود. او می گوید: «با نگاهی به گذشته، این موضوع بسیار قابل درک است. آنچه ما آموخته ایم این است که اساس علم این است که میکروب ها را می توان در هر جامعه ای حمل کرد.
اسفنج های آشپزخانه با دهانه های باقیمانده متعدد فضای هوایی ایده آلی را برای رشد باکتری ها فراهم می کند. در عوض، آنها طیف گسترده ای از امکانات را دارند که می توانند اکثر میکروب های مورد نیاز خود را از بین ببرند. محققان دریافتهاند که نتایج آزمایشهای جامعه میکروبی در آزمایش آشپزخانه اسفنجی منجر به آزمایش باکتریهای کشته شده در مایعات مختلف شد. البته این روش برای پرورش باکتری ها نیز رایج و متداول است.
دانشمندان انواع مختلفی از باکتری ها را که برای درخشش در کره های بزرگ مهندسی شده اند، جدا کرده اند. این کار نشان می دهد که محیط، همراه با میانگین تعداد میکروب ها، به بیشترین تنوع میکروب های زنده کمک می کند.
خوشبختانه، باکتری های موجود در اسفنج های شما اغلب بیمار نیستند. اما اگر یک باکتری خطرناک مانند سالمونلا که به صورت خام در جوجه ها یافت می شود، روی اسفنج ظاهر شود، به دلیل ساختار مناسب محیط زنده می ماند. مارکوس آگارتمیکروبیولوژیست از دانشگاه فورتوانگن در ولینگتون آلمان می گوید:
اسفنج واقعا برای آشپزخانه مناسب نیست. درست است که سطح سختی در خانه کاملاً متمایز است. اما اسفنج های آشپزخانه احتمالا آلوده ترین ظروف خانه هستند.
خبر خوب این است که یک راه آسان برای خروج از این معضل وجود دارد. با این حال، اگر خودتان عاشق اسفنج هستید و نمی خواهید آن را با وسایل دیگری جایگزین کنید، حداقل برای تشخیص آب و گوشت از آنها استفاده نکنید. نیازی به دعوت باکتری های خطرناک در محیط اسفنجی مناسب نیست.