خستگی و افزایش وزن از مشکلات رایجی است که بسیاری از افراد آن را تجربه می کنند.
به گزارش بهداشت نیوز، این علائم اغلب نتیجه طبیعی استرس و کم خوابی است، اما گاهی اوقات می تواند ناشی از یک بیماری زمینه ای باشد. در مقاله دیجی کالا مگ امروز شایع ترین علل خستگی و افزایش وزن ناخواسته را ارائه می دهیم. با ما بمان.
1. کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید یا کم کاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید نتواند به اندازه کافی هورمون تولید کند. در نتیجه کاهش متابولیسم بدن منجر به افزایش وزن و خستگی می شود.
سایر علائم کم کاری تیروئید عبارتند از:
بی حسی و بی حسی دست
یبوست
درد بدن و عضله
افزایش کلسترول خون
عدم تحمل سرما
پوست و موی خشک و خشن
کاهش میل جنسی
پریودهای مکرر و سنگین
تورم یا افتادگی پلک
صدای ضعیف و خشن
فراموشی
معمولاً داروهایی برای درمان کم کاری تیروئید تجویز می شود تا جایگزین هورمون های تیروئید شود. مصرف بیش از حد این دارو باعث افزایش سطح هورمون تیروئید می شود که می تواند باعث خستگی، افزایش اشتها و افزایش وزن شود. بنابراین لازم است در طول درمان دستورات پزشک را رعایت کنید.
2. سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) زمانی اتفاق میافتد که هورمونهای تناسلی زن در تعادل نباشد. افزایش وزن و ناتوانی در کاهش وزن در افراد مبتلا به PCOS رایج است. اغلب افزایش وزن در این بیماران ناشی از مقاومت به انسولین است.
سلول های بدن گلوکز خون (قند خون) را می گیرند و از آن به عنوان منبع انرژی استفاده می کنند. در افرادی که مقاومت به انسولین دارند، سلول ها نمی توانند گلوکز را با کمک این هورمون جذب کنند که باعث افزایش قند خون می شود. در نتیجه، بدن انسولین بیشتری برای کنترل قند خون تولید می کند که منجر به افزایش وزن و دیابت نوع 2 می شود.
علاوه بر چاقی، زنان مبتلا به PCOS ممکن است خستگی را نیز تجربه کنند. سایر علائم این سندرم عبارتند از:
قاعدگی نامنظم یا متوقف شده است
ناباروری
افزایش کلسترول خون
علائم افزایش هورمون های مردانه (مانند رشد بیش از حد مو در صورت، بازوها، سینه و شکم)
افسردگی
هیچ درمانی برای PCOS وجود ندارد، اما بیماران می توانند علائم خود را با دارو کنترل کنند. درمان PCOS شامل موارد زیر است:
متفورمین دارویی است که قند خون را کاهش می دهد.
داروهای ضد بارداری
درمان هورمونی با پروژسترون
درمان ناباروری مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF)
علاوه بر این، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و خوردن غذاهای طبیعی و فرآوری نشده مانند ماهی، سبزیجات با برگ سبز تیره و غذاهای غنی از فیبر می تواند به کنترل برخی از علائم PCOS کمک کند.
3. افسردگی
افسردگی یا اختلال افسردگی اساسی یک بیماری روانی است که در آن غم و اندوه بر عملکرد فرد تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به افسردگی اغلب با خستگی مزمن دست و پنجه نرم می کنند. متأسفانه، خستگی یک عارضه جانبی رایج داروهای ضد افسردگی رایج، به ویژه مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) است.
از سوی دیگر، اشتهای یک فرد افسرده ممکن است تغییر کند و بسته به رفتار غذایی او منجر به کاهش یا افزایش وزن شود. آمار نشان می دهد که حدود 43 درصد از افراد افسرده چاق هستند. احتمال چاقی در بیماران مبتلا به افسردگی بیشتر از افراد بدون افسردگی است.
افسردگی علاوه بر خستگی و افزایش وزن، علائم دیگری نیز دارد که عبارتند از:
از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلاً از آنها لذت می بردید.
مشکل در خواب یا پرخوابی
کندی حرکت یا گفتار
احساس بی ارزشی یا گناه
در فکر کردن، تمرکز کردن یا تصمیم گیری مشکل دارید
فکر کردن به مرگ یا خودکشی
درمان افسردگی شامل روان درمانی، دارودرمانی و تغییر سبک زندگی است.
4. بی خوابی
بی خوابی نوعی اختلال خواب است که خوابیدن یا بیدار شدن در شب را دشوار می کند. زمانی که فرد به دلیل بی خوابی به اندازه کافی نمی خوابد، طبیعی است که احساس خستگی و خستگی کند. اختلالات خواب همچنین با افزایش وزن و چاقی همراه است زیرا:
افزایش اشتها
در یک مطالعه، محققان دریافتند که تأثیر کم خوابی بر بدن شبیه به فعال شدن سیستم اندوکانابینوئید (ECS) است. ECS نقش مهمی در تنظیم سطح اشتها و انرژی دارد. این مطالعه نشان داد که در بعد از ظهر، سطح ECS در شرکت کنندگانی که از خواب محروم بودند بالاتر بود. افزایش ECS تقریباً در همان زمانی اتفاق افتاد که این افراد گرسنگی و اشتها را افزایش دادند و شروع به مصرف بیشتر و کمتر تنقلات سالم کردند.
مربوط به افسردگی است
بی خوابی با مشکلات دیگری مانند افسردگی مرتبط است که می تواند باعث خستگی و افزایش وزن ناخواسته شود. بی خوابی یکی از معیارهای تشخیصی اختلال افسردگی اساسی است، زیرا تقریباً 90 درصد از افراد افسرده در طول روز دچار بی خوابی یا خواب آلودگی می شوند.
5. یائسگی
یائسگی زمانی اتفاق می افتد که چرخه های قاعدگی برای 12 ماه متوالی متوقف شود. یائسگی معمولا بعد از 45 سالگی اتفاق می افتد و در این دوران تولید دو هورمون استروژن و پروژسترون به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
افزایش وزن
در دوران پیش از یائسگی، سطح استروژن کاهش می یابد و این تغییر هورمونی متابولیسم بدن را کند می کند. بنابراین، حتی اگر فرد به رژیم غذایی سالم ادامه دهد، احتمال افزایش وزن بسیار زیاد است.
خستگی
خستگی در افرادی که یائسه شده اند رایج است. زیرا استروژن و پروژسترون هر دو نقش مهمی در خواب دارند. استروژن سروتونین و سایر انتقال دهنده های عصبی (پیام رسان های شیمیایی) را که بر چرخه خواب و بیداری تأثیر می گذارند، متابولیزه می کند. استروژن دمای بدن شما را در شب کاهش می دهد، بنابراین برای خواب مفید است.
علاوه بر این، گرگرفتگی یا تعریق شبانه که در هنگام خواب رخ می دهد، باعث ایجاد احساسات ناخوشایندی می شود که خواب را مختل کرده و باعث بی خوابی می شود.
علائم دیگر
سایر علائم مرتبط با یائسگی عبارتند از:
تغییرات در چرخه های قاعدگی (دوره های کوتاه یا طولانی تر، افزایش یا کاهش خونریزی، فواصل طولانی تر یا کوتاه تر بین دوره ها)
گرگرفتگی و تعریق شبانه
خشکی واژن
نوسانات خلقی
کاهش رشد مو و افزایش موهای صورت
گاهی پزشکان درمان با استروژن یا استروژن- پروژسترون را برای تسکین گرگرفتگی، تعریق شبانه و نوسانات خلقی توصیه می کنند. داروهای غیر هورمونی می توانند افسردگی و اضطراب را کاهش دهند و خشکی واژن را از بین ببرند.
6. بیماری کوشینگ
بیماری کوشینگ یک اختلال غدد درون ریز است که در آن سطح کورتیزول (هورمون استرس) در بیماران افزایش می یابد. ترشح هورمون آدرنوکورتیکوتروپین (ACTH) از غده هیپوفیز باعث تولید کورتیزول می شود. گاهی وجود تومور در غده هیپوفیز دلیل افزایش تولید کورتیزول است.
در بیشتر موارد، افزایش وزن اولین علامت بیماری کوشینگ است. زیرا افزایش کورتیزول می تواند میزان چربی بدن و نحوه توزیع آن را تغییر دهد. در بیماران مبتلا به این بیماری، چربی در صورت، وسط و بالای پشت و بین شانه ها تجمع می یابد.
بیماران کوشینگ علاوه بر چاقی از خستگی مفرط نیز رنج می برند. سایر علائم این بیماری عبارتند از:
ضعف عضلانی
استخوان های نازک و شکننده که به تدریج منجر به پوکی استخوان می شود
سیستم ایمنی ضعیف
اختلالات روانی
مشکلات تمرکز و حافظه
افزایش فشار خون
نازک شدن پوست که باعث ایجاد ترک و کبودی می شود
تنظیم قند خون که منجر به دیابت می شود
رشد بیش از حد موهای صورت
در صورتی که تومور غده هیپوفیز در بروز کوشینگ دخیل باشد، علاوه بر پرتودرمانی و شیمی درمانی، جراحی برای برداشتن آن ضروری است. پزشک همچنین ممکن است داروهای مسدودکننده هورمون را برای کاهش سطح کورتیزول تجویز کند.
7. استفاده از دارو
برخی از داروها می توانند باعث افزایش وزن شوند، از جمله:
داروهای دیابت
داروهای ضد روان پریشی مانند لیتیوم
داروهای ضد افسردگی
داروهای ضد صرع
استروئیدها
داروهای ضد بارداری
داروهای کاهش دهنده فشار خون
داروهای ضد افسردگی، ضد فشار خون، برخی از داروهای ضد تشنج و آنتی هیستامین ها می توانند باعث خستگی شوند.
8. نارسایی قلبی
در افراد مبتلا به نارسایی احتقانی قلب (CHF)، قلب نمی تواند خون کافی را به سایر قسمت های بدن پمپ کند. در نتیجه آب و مایعات در بدن برخی از این بیماران جمع می شود. افزایش وزن ناگهانی (1 تا 1.3 کیلوگرم در 24 ساعت یا 2.2 کیلوگرم در چند هفته) نشانه احتباس مایعات است و ممکن است نشانه ای از نارسایی قلبی باشد.
نارسایی قلبی می تواند باعث خستگی شود زیرا وقتی قلب خون کافی را به بدن پمپاژ نمی کند، خون و اکسیژن کافی به مغز نمی رسد. سایر علائم CHF عبارتند از:
تنگی نفس
ضعف پا
سرگیجه، گیجی، یا مشکل در تمرکز
ضربان قلب نامنظم یا سریع
درمان CHF بر کاهش علائم و جلوگیری از آسیب بیشتر قلب متمرکز است و معمولاً شامل تغییرات سبک زندگی و داروها برای کاهش احتباس مایعات و بهبود عملکرد قلب است.
حرف پایانی
عوامل زیادی می توانند باعث خستگی و افزایش وزن ناخواسته شوند، از جمله مشکلات هورمونی، بی خوابی، افسردگی و یائسگی. با توجه به اینکه خستگی و افزایش وزن از علائم شایع بسیاری از بیماری ها هستند، تشخیص علل آن ها ضروری است. تنها در این صورت می توانید علائم خود را درمان کنید.
اگر احساس خستگی و افزایش وزن ناخواسته دارید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا بیماری زمینه ای شما تشخیص داده و درمان شود. تشخیص زودهنگام این بیماری به درمان سریعتر و بهبود کیفیت زندگی کمک می کند.